Een gebalanceerd en gezond voedingspatroon. Het draagt bij aan een verminderd risico op ziekten, je zit lekkerder in je vel en je hebt meer energie. Je bent fitter en gezonder.
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan! Leven in deze tijd en maatschappij brengt een hoop voordelen met zich mee; we hebben toegang tot verschillende producten die gemakkelijk te verkrijgen zijn, en de meesten van ons hebben de luxe om zelf te bepalen wat we eten en hier het budget ook voor hebben. Wat mij betreft leven we in een voedselparadijsje!
Hoewel het vele voordelen heeft, heeft het ook zo zijn nadelen. Veelal zijn producten bewerkt, toegevoegd met smaakmakers en conserveringsmiddelen wat afbreuk doet aan de mate waarin producten gezond zijn. Gemakkelijk wordt er gekozen voor dit soort producten, zonder te weten wat er precies inzit. Het kost veel tijd en energie om uit te zoeken wat er precies in producten is verwerkt en soms is het ook lastig te begrijpen. Want wat zeggen bijvoorbeeld E-nummers nou eigenlijk?
Om het je wat makkelijker en toepasbaarder te maken kun je onderstaand een overzicht van wat en hoeveel je gemiddeld dagelijks zou moeten eten. Dit is gebaseerd op een handige calculator afkomstig van de website van het voedingscentrum. Hierin wordt aangegeven wat je dagelijks nodig hebt aan voeding, vertaald in producten die zijn ingedeeld in verschillende onderdelen zoals groenten en fruit, die gezamenlijk de welbekende schijf van vijf vormen. Je leest het schema van links naar rechts. Als er niets is ingevuld is de hoeveelheid hetzelfde als de kolom ervoor. Zo is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten voor iedere leeftijd 250 gram.
VROUWEN | 14-18 jaar | 19-50 jaar | 51-69 jaar | 70-100 jaar | ||||
Portie | Gewicht | Portie | Gewicht | Portie | Gewicht | Portie | Gewicht | |
Groenten | 250 gram | |||||||
Fruit | 2 | 200 gram | ||||||
Volkoren boterhammen | 4 tot 5 | 2-3 | 3-4 | |||||
Graanproducten / aardappelen | 4-5 opscheplepels / 4-5 aardappelen | 200-250 gram / 280-350 gram | 3-4 opscheplepels / 3-4 aardappelen | 150-200 gram / 210-280 gram | 3 opscheplepels of 3 aardappelen | 150 gram / 210 gram | ||
Vlees/vis/ peulvruchten | 1 | 100 gram vlees/vis of 135 gram peulvruchten | ||||||
Noten | 1 handje | 25 gram | 15 gram | |||||
Zuivel | 3 | 450 gram/ml | 2 – 3 | 300-450 gram/ml | 3-4 | 450-600 gram/ml | 4 | 600 gram/ml |
Kaas | 40 gram | |||||||
Bereidingsvetten | 40 gram | 35 gram | ||||||
Vocht | 1.5-2 liter |
De recepten op deze website zijn gebaseerd op deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In de health check vind je de percentages van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden gebaseerd op die van vrouwen tussen de 19 en 50 jaar, omdat ik verwacht dat bezoekers veelal vrouwen zijn die tot deze leeftijdsklasse behoren. Val je hier niet in? Raadpleeg dan bovenstaand schema.
Middels deze check kun je nagaan in hoeverre je met de maaltijd komt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, zodat je zicht krijgt in wat je de rest van de dag nodig hebt om het aan te vullen.
Ook geeft de healtcheck inzicht in de producten; is het een gezonde keuze of is het minder gezond? Wat maakt het dat sommige producten minder gezond zijn, en zijn er eventueel gezondere alternatieven?
Leave a Reply